PVC fönster

Fakta, information, priser och leverantörer

Att tänka på

På den här sidan har vi samlat alla saker du behöver tänka på när du ska köpa PVC fönster. Att vara väl påläst är din bästa chans att bestämma dig för en bra leverantör när det är dags att välja, och istället för att blint lita på vad säljarna säger till dig, är det en bra idé att utöka dina egna kunskaper inom ämnet så mycket som möjligt. Du skulle inte köpa en bil för 200 000 utan att först veta saker som motorvolym, säkerhet och benutrymme, eller hur? Se till att du vet vad du ska tänka på när du köper dina fönster!

Ljusinsläpp

PVC-karmar är ofta något tjockare än träfönster, även om det numera finns tillverkare i Sverige som kan leverera karmar med i princip samma, eller till och med smalare, mått som träkarmar. Fundera därför på vilket ljusinsläpp du vill ha och hur viktigt det är för dig. Fråga säljarna om mått och jämför mellan olika företag.

U-värde

U-värde är ett mått på hur mycket energi som en viss del av en byggnad släpper igenom i form av värme. Ett lågt U-värde visar att fönstret isolerar bra, ett högt U-värde visar att isoleringen är sämre. Generellt isolerar alla PVC fönster relativt bra, och risken för drag och kallras är mindre än för andra modeller.

Tänk på att man i vissa länder anger U-värdet annorlunda än i Sverige! Kontrollera därför om angivet U-värde gäller för glaset och karmen, eller hela konstruktionen.

Mer om U-värde kan du läsa här.

Tvåglas eller treglas?

Numera har både tvåglas- och treglaskassetter så låga U-värden att det egentligen inte spelar så stor roll vad man väljer. Bara om man vill ha extremt bra isolering bör man välja treglasalternativ. Däremot isolerar treglas bättre mot buller, så om man bor i närheten av en stor väg, järnväg eller flygplats kan det vara värt att undersöka hur bullernivåerna påverkas av respektive val. Tänk på att treglasfönster är betydligt tyngre än tvåglas och att detta kan påverka hur enkla fönstren blir att montera själv. I till exempel äldre sommarstugor kan också väggarna vara så svaga att de inte kan stötta upp ett stort treglasparti.

Montering

Ska du montera själv eller köpa montage av leverantören? Tänk på att ROT-avdraget gäller för montering av fönster. Det går alltså att spara mycket pengar i monteringen, även om man anlitar professionella montörer. Om du ska montera själv, kontrollera att alla skruvar som krävs finns med vid leverans och, kanske viktigast, att du vet vad du gör. Ofta får du en garanti på montaget utöver garantin du får på fönstren, denna får du naturligtvis inte om du väljer att montera själv.

Offerter och anbud

Ta in anbud och offerter från så många leverantörer som möjligt! Tänk på att billigast inte alltid är bäst! En del fönstertillverkare har sin tillverkning i Polen och Baltikum, vilket kan leda till långa leveranstider om något problem skulle uppstå. Å andra sidan kan de oftast hålla lägre priser än de som sköter produktionen i Sverige.

Hur länge företaget funnits registrerat kan ha en viss betydelse: ett företag som har kunnat överleva i branschen i 20 år har förmodligen gjort ett ganska bra jobb. Med detta inte sagt att det kan finnas unga företag som sköter sig mycket bra och säljer högkvalitativa produkter. Åldern på företaget är som sagt inte viktigast.

Se till att få en bra kontakt med din leverantör. Det kan vara värt några tusenlappar extra att veta att man valt en leverantör som är lyhörd och bra på att sköta önskemål och eventuella klagomål.

Garantier & avtal

Gå igenom ditt avtal noggrant. Finns det några kryphål där leverantör eller montör kan komma undan ersättning om något skulle gå snett? Tänk på att fönster räknas som byggmaterial, och att det därför enligt lag får finnas vissa små skador, sålänge dessa inte är tydligt synliga.

Kontrollera även vilken garanti du har. Gäller den bara fönstren, eller finns det en garantitid även på montaget? Dessa tider kan ofta vara olika långa.

Skapa en helhetbild

Inget företag kommer att vara bäst på allt ovanstående. När allt kommer kring är det du som ska fatta beslutet kring vilka PVC fönster du ska köpa, och vårt råd är att vara lite öppen och flexibel.

Kanske har du hittat ett företag med bra garantier som säljer smala karmar med bra U-värden. Gör det då något att de ligger lite högre i pris än konkurrenterna?

Kanske hittar du en leverantör som kan ge dig billiga fönster till bra villkor, utöver att U-värdet är något lägre än i de andra anbuden du fått. Kan du tänka dig det ändå?

Vad du prioriterar är förstås upp till dig, och denna text består bara av generella råd, inte regler huggna i sten. Välj med en blandning av förnuft och magkänsla och beakta både teknik och utseende, så kan dina PVC fönster både lägga värde till huset och ge dig och din familj lugn och ro i vetskapen att ni slipper slipa och måla de närmsta 25 åren!

Bookmark and Share

 

fönster

PVC fönster

PVC fönster är en fristående sida på nätet som tillhandahåller en bred och djup kunskapsbas för alla som funderar på att byta fönster.

Navigera på sidan med hjälp av menyn högst upp.

 

x

Behöver du hitta en firma för PVC fönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.