PVC fönster

Fakta, information, priser och leverantörer

PVC

PVC fönster blir alltmer populärt som val när ett fönsterbyte står på tapeten. Nere på kontintinenten är PVC fönster mycket vanligt och har länge varit så. En stor anledning till detta är framförallt hållbarhetens skull. Dessutom är PVC fönster i stort sett helt underhållsfria vilket inte gör valet svårare.

 

Hållbarhetstiden på PVC fönster är svårt att säga något om. De har funnits på marknaden sen 70 - talet och dom håller sig fortfarande i fint skick. Du behöver nästan inte underhålla dom något alls, det enda som du kan tänka på är att göra rent dom då och då, kanske smörja beslagen lite. Det finns även fönster som är självrengörande genom att regn, blåst och dimma tar med sig smutsen som bildas.

 

PVC fönster kallas även för kompositfönster. När det kommer till pris är det PVC som är det billigaste alternativet. Billiga i inköp och hållbarhetstiden som är fenomenal. De är även mycket energisnåla och sparar pengar på uppvärmningskostnader.

 

När det kommer till skrapor och andra små skador som kan uppstå på fönsterkarmarna är PVC fantastiskt för att ”gömma” undan små skönhetsfel och så vidare då hela karmen är enfärgad och inte påverkas av småskador i utseende.

 

Du kan välja två eller treglasfönster när du ska köpa ditt PVC fönster. Vad du väljer beror på vilken bullernivå du är ute efter. Vet du om att det förekommer mycket utanför där du bor kanske du ska överväga ett treglasfönster, annars räcker det gott och väl med tvåglasfönster.

 

När det gäller känsla och utseende för fönster som är en viktig faktor att ta hänsyn till så är det ändå så att PVC fönster inte har samma känsla som fina träfönster som ofta har mycket karaktär. Men. PVC fönster har kommit långt i den frågan om vi jämför med de tidiga modellerna av PVC. Men om du tycker att hållbarhet och totalpris är en avgörande faktor så är PVC fönster det alternativet som du ska välja, helt klart.

 

För att komma i kontakt med professionella fackmän som hjälper dig hitta fönster som passar dig och ditt hus bäst och senare montering gör du en kostnadsfri offertförfrågan här!

 

 

Tillverkning

PVC tillverkas genom att man blandar klor och etylen. För att göra materialet formbart tillsätter man ofta en såkallad mjukgörare, ett ämne som påverkar molekylstrukturen och gör den mer flexibel. Mjukgöraren avdunstar över tiden med en lukt som många associerar med "ny plast", och PVC:n blir hårdare. I fönster används hård PVC som inte påverkas av temperaturväxlingar, solsken eller väta.

Hållbarhet

PVC är ett mycket tåligt och hållbart material som kan behålla sina egenskaper länge trots yttre påfrestningar i form av väder och vind. Både i laboratorietester och i verkliga installationer har PVC fönster visat sig hålla i över 25 år utan att missfärgas eller på andra andra sätt påverkas.

Miljö

Väl på plats i huset påverkar inte PVC fönster miljön mer än andra fönster av trä eller aluminium. Ingen tillverkning av plast är dock särskilt bra för miljön, så fråga din leverantör om tillverkningsförhållandena om miljöaspekten är viktig för dig. Även transporter spelar naturligtvis in, och hur långt fönstret har färdats innan det sätts på plats har betydelse för dess totala miljöpåverkan.

Brandsäkerhet

När PVC brinner frigörs bland annat saltsyra och klorerade kolväten. Gaserna som bildas är mycket giftiga och kan även påverka eller i värsta fall till och med förstöra föremål som inte varit direkt utsatta för branden. Tester visar dock att PVC fönster har svårt för att brinna. Antändningspunkten för PVC 390ºC jämfört med 240ºC för trä, och materialet slutar brinna så snart värmekällan avlägsnats.

Användningsområden

PVC används inte bara i fönster. Det är en mångsidig plast som används i allt från sjukhusmaterial och barnleksaker till kläder och ventilationsrör. Fler saker i vår omgivning innehåller PVC än vi tror, och man behöver inte känna sig orolig för att använda materialet i sina fönster.

Bookmark and Share

 

fönster

PVC fönster

PVC fönster är en fristående sida på nätet som tillhandahåller en bred och djup kunskapsbas för alla som funderar på att byta fönster.

Navigera på sidan med hjälp av menyn högst upp.

 

x

Behöver du hitta en firma för PVC fönster?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.